7 výhod tepelných čerpadel, které přetrvají i v roce 2018

17. října 2017 | 10:22
Tepelná čerpadla jsou již cca 15 let fenoménem i v České republice. Zároveň se jedná o zdroj tepla, kterému je prorokována zářívá budoucnost.
Přemýšlíte nad tím, že nemovitosti budete vytápět právě tepelnými čerpadly? / Shutterstock

Níže jsme pro Vás připravili přehled hlavních výhod, které by měli i Vás motivovat k tomu, abyste vážně uvažovali o tom, že svou nemovitosti budete vytápět právě tepelnými čerpadly.

Palivo, které je zdarma

Největší výhodou tepelných čerpadel je bezesporu jejich nezávislost na dodávkách paliva z veřejné sítě či dostupnosti komodit jako jsou uhlí, dřevo, zemní plyn. Čerpadla získávají energii ze vzduchu, vody či geotermálního tepla. Tyto zdroje jsou zdarma, je jich dostatek po celý rok.

S tepelnými čerpadly můžete pustit z hlavy starosti typu:

  • o kolik mi růst cen elektřiny či zemního plynu prodraží příští topnou sezónu
  • kdy a kolik uhlí či dřeva musím koupit a kde tyto komodity budu skladovat

Bezpracné fungování

Vzduchem, geotermálním teplem ani vodou nepřikládáte, čerpadla si je získávají z okolí sama. Celou topnou sezónu tedy můžete strávit v teple, aniž byste „hnuli prstem“.

Schopnost fungovat jako klimatizace

Tepelná čerpadla vzduch/vzduch mohou sloužit i jako klimatizace. Jedná se přitom o běžnou vlastnost, tj. nemusíte přikupovat další jednotky či nějaké technologie. I v režimu klimatizace, tepelná čerpadla jsou schopna fungovat s velmi nízkými náklady.

Levný ohřev vody

Ano, některé typy čerpadel umí ohřívat i vodu. Pokud jde o objem, ten se i u čerpadel s nižším výkonem pohybuje v řádu stovek litrů vody denně. Čerpadla můžete použít buď pro ohřev vody v rámci okruhu domácnosti, případně i pro ohřev vody v bazénu. I zde platí, že tepelná čerpadla zvládnou fungovat s velmi nízkými náklady.

Propojení s moderními technologiemi

Kvalitní tepelná čerpadla lze ovládat na dálku – prostřednictvím mobilního telefonu. Můžete je tak uvést do provozu ještě před tím, než dorazíte domů a přijít tak do vytopené místnosti.

Kooperace s fotovoltaickými zařízeními

Moderní tepelná čerpadla umí odebírat elektrickou energii generovanou fotovoltaickými zařízeními. V případě nadbytku energie z fotovoltaiky, tepelná čerpadla mohou tuto energii využít pro výrobu tepla, které následně „uloží“ do výměníku. Vy tak máte jistotu toho, že vytěžíte maximum energie generované solárními kolektory a tepelné čerpadlo navíc bude potřebovat minimum elektřiny z veřejné sítě.

Velmi jednoduchá instalace

Například čerpadla se systémem vzduch/vzduch dokáže instalovat i průměrně manuálně zručný jedinec. Zároveň, tato tepelná čerpadla nevyžadují žádné výrazné stavební práce, zaberou minimum prostoru a dokáží fungovat prakticky okamžitě.

Ovšem pozor na to, že právě z důvodu nízkých pořizovacích nákladů a snadné instalace, někteří nepoctiví prodejci doporučují tento typ čerpadel všem svým zákazníkům bez ohledu na jejich skutečné potřeby. To, že jsou tato čerpadla levná a instalace je snadná neznamená, že byste po nich měli automaticky sáhnout. Váš záměr vytápět nemovitost čerpadly vždy konzultujte s prodejcem, který má ve své nabídce jednotky s více systémy (vzduch/vzduch, vzduch/voda, země/voda apod.)

— komerční sdělení

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. Redakce magazinplus.cz neovlivňuje jejich obsah ani není jejich autorem.

Komerční sdělení je inzertní formát, který umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na větší ploše, než nabízí klasická bannerová reklama.

Články jsou viditelně odděleny. Nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zásadami, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst a zároveň jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá ani klamavá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...